Hoe breng je met Photoshop een kerk terug in de originele staat?

Een goede foto is tijdloos

Het leek me leuk eens te laten zien wat Photoshop kan toevoegen aan een foto. Ik vind dat beeldmanipulatie altijd subtiel en onopvallend dient te gebeuren. Het gaat niet om het trucje, trucjes zie je en dat zijn modeverschijnselen. Een goede foto is tijdloos.

Ieder detail is zichtbaar

De bewerking van deze foto kostte me totaal ca 5 uur en dat was ook de moeite. Het uiteindelijke resultaat heeft een formaat van 90×135 cm en heeft een finishing van High Gloss epoxy en daarin zie je ieder detail exact terug. Hoe mooi dat is, is op een beeldscherm onmogelijk te evenaren. Het is je eigen kunstwerk. (beeld 1)

Nikkor 24 mm 1.4

De opname zelf is uit de hand gemaakt op F2.0 met een Nikkor 1.4 24 mm. Een enorme toplens. Uit de hand, dat wel, want ik hou van snel werken zodat mensen niet op de techniek hoeven te wachten. Dat levert soms ook een tikje scheefstaand beeld op. (originele opname beeld 2) Dat is later rechtgezet.

Gevoel van de 17e eeuw

Om de kerk terug te brengen naar het gevoel van de 17e eeuw is alles weggepoetst wat er later is aangebracht. Brandblusser en vleugel rechtsachter, (beeld 2 – 3) kabels langs pilaren (vooral leuk waar ze voor de gotische ramen lopen – wat een klus), 2 sets lampen en de roosters van de vloerverwarming. (vergelijk beeld 4 met beeld 1) Ook heb ik alle vervormingen gecorrigeerd wat het beeld veel strakker maakt.

Schilderijen van Saenredam

Vervolgens heel exact de kleur aangepast zodat de sfeer meer wordt zoals bijvoorbeeld op de schilderijen van Saenredam en daarna het benadrukken van het licht door het bruidspaar iets lichter te maken en zo ook bv het wapenschild aan de pilaar links. En nog heel veel details zoals die op de vergroting wél prachtig zichtbaar zijn.

“De vergroting is inmiddels bezorgd en we hebben hem dit weekend opgehangen: prachtig! Echt schitterend. Veel dank voor het werk dat je erin hebt gestoken. Als je een keer in de buurt bent, kom dan het resultaat bekijken!”  Hartelijke groet, Harm & Marinel

Bekijk de complete huwelijksreportage

Wat een prachtige dag en wat een prachtige locaties! In en rond de Pieterskerk in Leiden met daarna de huwelijksceremonie in de Hortus Botanicus. Afgesloten werd met een diner bij het Prentenkabinet.  In afstand een ‘rondje rond de kerk’. Wat een inspirerende locaties! Voor de shoot in de Kerk heb ik vooraf naar schilderijen met kerkinterieurs van Saenredam gekeken. Mooi om het verhaal van de trouwdag zo’n klassieke touch te geven.

“Goedenavond Robert, veel dank voor de sublieme foto’s! Echt prachtig.
We vonden het maken van de foto’s ook heel leuk!” – 
Harm & Marinel

Reageer via Facebook

reacties